Friday, 24 February 2012

Al-Kisah 4: Perasaan apakah ini?

Ku merenung jauh, memikirkan masa hadapan ku, menginsafi diri ku yang kerdil ini.

“Ya Allah, perasaan apakah yang melanda diriku ini?”

Perasaan ini datang tanpa diundang, tanpa ku pinta, tanpa kesediaan daripada diriku.

Ya! memang ia satu fitrah yang Engkau wujudkan dalam diri ini. Tapi aku tidak mempunyai kesediaan untuk bertanggungjawab keatas perasaan itu. Bukan aku menolak perasaan yang suci itu, tapi ia datang pada saat dan waktu yang tidak bersesuaian untuk diriku.

Ada tanggungjawab lain yang perlu aku aulakan. Aku bercita-cita tinggi untuk mendalami ilmu-Mu, dan menjadi anak yang solehah untuk ibu dan ayahku. Tapi sesekali matlamat ku itu menjadi kabur kerna perasan itu menganggu segenap jiwa dan ragaku, sehingga hatiku lalai daripada mengingatiMu.

Mungkin ini caranya Engkau menguji cintaku kepada Mu. Aku terimanya dengan reda. Tapi sesekali aku tewas dengan ujian Mu.

“Oh, Tuhanku, berilah ku kekuatan untuk melewati hari-hariku tanpa melakukan maksiat padaMu.”

“Oh, Tuhanku, berilah diri ini kekuatan untuk aku kuatkan perisai malu agar ia mampu memagari diriku daripada terjebak dalam maksiat.”

“Kuatkanlah hati aku ini, supaya terus-menerus berpegang pada janjiMu bahawa telah tercatat nama Si dia sebagai teman hidupku di lohmahfuz.”

“Oh diri, peliharalah keberkatan hidupmu. Jangan biarkan pintu maksiat meluputkan berkat hidupmu, ingatlah tanpa reda Allah SWT, andai dirinya kau miliki sekalipun, kau pasti takkan bahagia.”
No comments:

Post a Comment