Friday, 11 April 2014

Permata vs Berlian

Hye, people!

Hati aku selalu je membuak-buak, bile people x boleh nak fair. Xreti nak berlaku adil. Aku sering kali bergaduh, tapi bergaduh dalam hati jela. Ini buat kali pertama aku coretkan di sini. Barangkali kalian ada pendapat tersendiri. Memang betul lah, manusia ini xtahu nak menilai mana satu permata dan mana satu berlian. Huissshhh....

"Orang yang bersungguh-sungguh berkerja tanpa runggutan dan kerjanya dibuat dengan penuh ikhlas, dicerca katenya tak buat kerja"

"Orang yang kerjanya selalu ditinggalkan sehingga ada orang lain pulak tolong cover, selalu diangkat dan dipuji"

Kenapalah wujud boss sebegini. Kenapa pandang pada atas permukaan sahaja dalam menilai seseorang. Bukan pada dasar.

Aku yang golongan average ni seringkali di salahkan kerna tak berusaha. Setiap usaha yang dilakukan seperti diperlekehkan.

Kalau bergini perangainya musnah lah modal insan yang hendak dibina.

Betullah kata orang bijak pandai, "Ibu nieh ada banyak jenis, ada ibu nak tengok result anak cemerlang je, kalau tak cemerlang diherdik, diperlekehkan,.. jatuh motivasi anak itu, jayuh nilai keyakinan diri dalam anak-anak.

Sedangkan usaha anak itu untuk mengubah gred peperiksaan dari D ke C di perlecehkan. Aku benci pada orang yang menilai kejayaan di atas kertas, sedangkan usaha itu langsung tak dinilai.

Aku berpegang pada satu prinsip, "setiap manusia ada kebolehan tersendiri, manusia ini diciptakan bijak dari segi penciptaannya tapi kebijakan setiap owg adalah berbeza."No comments:

Post a Comment